Veškeré blbosti zde spatřené jsou v duševním vlastnictví autorky. Za neoprávněné přivlastnění čehokoli vás stihne herpes a později si vás najde tlupa cvičených opic. Mají nabité banány.

pondělí 4. září 2017

Člověk míní, život mění...aneb jak jsem hledala práci

Ne náhodou se říká: "Když chceš pobavit Boha, svěř se mu se svými plány". Nejspíš proto žádné určité plány nemám. Chci toho hodně, ale nemám žádný "to do list", na kterém bych pečlivě odškrtávala řádky harmonogramu ve stylu: do 27 titul, do 28 objet svět, do 29 skvělou práci, do 30 dítě, do 32 barák, dále druhá dovolená v Jugoslávii s prvním manželem, následuje druhé dítě... Však to znáte. Navíc u mě by to asi ani nešlo, jsem dost neorganizovaný člověk. Jsem jako Evropská unie, nacházím harmonii a jednotu v rozmanitosti. A stejně jako Unii mi to zrovna teď úplně nejde. 😜😌

Nějak se stalo, že opět hledám po nějaké době práci. Nikdo mě ovšem neupozornil, že léto je nejhorší čas na hledání nové práce, pokud nejste student a nechcete jen někde přes léto točit zmrzlinu. Normálně absolvuji maximálně dva pohovory a mám práci. Tentokrát jsem jich měla o něco více, takže bych se ráda podělila o své poznatky. (Ne, že byste se mohli dozvědět něco extra, většina věcí je poměrně intuitivní.😝)

1. Ignorovat PA. - Personální agentury jsou zlo. Já to vím, vy to možná taky víte, i ony samy to možná tuší. Milí zaměstnavatelé, pokud chcete kvalitní zaměstnance, věnujte snahu jejich výběru. Jen vy opravdu znáte svoji firmu a (ideálně) všechny své zaměstnance, a proto poznáte, zda se k vám uchazeč hodí, jestli zapadne do týmu jako šroub do matky, nebo i přes znamenité zkušenosti a dovednosti to prostě nebude klapat, protože má naprosto jinou náturu než zbytek kolegů. Externí personalista pozadí firmy prostě nikdy nemůže tak detailně znát, rozhoduje se chladně na základě relativního množství kompetencí. Vy sami jako kandidát jste mu absolutně ukradení. A on vám samozřejmě taky. Loss - loss situation for everyone, except personal agency itself.

2. Be yourself. - Pokud nejste psychopat nebo nemáte jinak krajně znepokojivý psychologický profil anebo zvyky.😜 Buďte během pohovoru sami sebou. Nemá cenu nic předstírat. Zaměstnavatel si vás vybere podle vašeho chování, nejen podle toho, co jste napsali do životopisu. Konec konců, papír snese vše. Jak dlouho chcete ve firmě zůstat? Půl roku? Tři roky? Pět let? A jak dlouho si chcete na něco hrát a přehnaně se kontrolovat? Když jste extrovert, neduste to v sobě a nezkoušejte si hrát a zakřiklou šedou myš. Platí to i v opačném případě. Stejně by to vyšlo brzo najevo.

3. Be honest. - Buďte upřímný k sobě i ostatním. Posuzujte reálně své dovednosti a zkušenosti. V žádném případě se nepodceňujte (platí hlavně pro ženy), ale ani si nevymýšlejte nebo nezveličujte (což je častější v případě mužského pokolení). Umím 10 slov německy? Tak německý jazyk do životopisu nepíšu. Osobně umím nadávat v mnohem více jazycích, než v kolika bych si dokázala aspoň požádat o jídlo, ale určitě se proto necítím oprávněná psát si je do životopisu.
Zároveň se zamyslete, jaká pozice k vám bude více sedět. Odpovězte si na základní otázku. Chcete různorodost a setkávání se s mnoha lidmi a projekty, nebo raději více rutiny, klidu, opakující se činnost a jasně ohraničené kompetence? Podle odpovědi si hledejte pracovní nabídky.

4. Keep on it. - Dva týdny posílání CV a pořád nic? Může se stát. Nevěšte hlavu, neznamená to nutně, že jste lemra a nikdo vás nechce. Vraťte se k bodu č. 3 a zkontrolujte životopis. Reagujte jen na nabídky, které vás opravdu zajímají. Ušetříte čas všem. V práci strávíte minimálně 8 hodin 5 dní v týdnu, nechcete dělat něco, co vás bude nudit nebo štvát.

5. SMILE :)

Usmívejte se na svět a on se bude smát na vás. =)

Máte další tipy, nebo námitky? Podělte se, prosím!

Žádné komentáře:

Okomentovat

czech/slovak/english/french/spanish...any indo-european language....thanx for opinion