Veškeré blbosti zde spatřené jsou v duševním vlastnictví autorky. Za neoprávněné přivlastnění čehokoli vás stihne herpes a později si vás najde tlupa cvičených opic. Mají nabité banány.

sobota 14. března 2015

Edinburgh - tips!

Zdravím všechny kočky!
Pár posledních dní jsem mňoukala ze Skotska, přesněji z Edinburghu. Pokud někdo uvažujete o jeho návštěvě, čtěte dál. Kdo ne, může se podívat na fotky. Ale nemusí, že jo.
Z Prahy lítá přímá linka od Easy jetu. Letenka se dá pro jednoho sehnat cca od 2500 Kč, když jedou aspoň dva lidi na společnou rezevaci, cena ještě malinko klesne. Výlet si určitě naplánujte několik měsíců dopředu, za prvý tady nejsou žádný last minute akce na letenku (Easy jet rezervujte radši s co největším předstihem) i ubytování je lepší řešit včas, pokud nechcete platit láci. Letiště je na poměry hlavních měst blízko u města a jedou z něj autobusy, minimálně Airlink (100) jezdí celej den. Cena 4 libry/cesta. Já jela jinou linkou, bylo to levnější a stavěla blíž ubytování (který jsem pak stejně hledala, haha), ale to záleží na tom, kde se ubytujete.
Co jsem si uvědomila a trefilo mě to obrazně do nosu hned po návratu domů, že v lidi v Edinburghu jsou fajn, nenatrefila jsem tam na žádnýho idiota, kdo věděl, rád pomoh (teď mluvim o městě, letiště je na facku, ale o tom dále). A že se o Skotech říká, že jsou skrblíci? Nevím, nezdá se mi. Každopádně co každýho kultury chtivýho cestovatele potěší, Skoti si umění pro sebe určitě neškudlí. Naprostá většina galerií a muzeí má vstup zdarma. Takže ve výsledku potěší i ty, co nepoznaj Monu Lisu od Whistlerovy matky. Perfektní místo na krátký odpočinek, úkryt před nepřízní počasí a kam si dojít během putování městem na záchod. Draze se platí vlastně jen na hradě a Holyrood palace, ale za to pořádně (cca 19 liber a bez studentský slevy).
Co potěší všechny nákupní maničky, který nemaj hned za zadkem Vídeň nebo Drážďany, jen pár kroků od národní galerie na hlavní třídě Prince street (nemůžete to tedy minout), stojí Primark. Šlo to, ale libra prostě neni euro, opravdu se tedy vyplatí jen to, co už bylo zlevněné.
Další tipy nemá moc cenu psát. Každopádně, kdo nevyleze na Calton hill, nebyl v Edinburghu, jsou odtud ty nejhezčí výhledy na město.



Jídlo je samozřejmě dražší než u nás, ale když je teď libra za nechutnejch 38 korun, tak se s tim nedá nic dělat.



Před odletem si dejte dostatečnou rezervu, na letišti je totiž pěkně debilní security checking, kterým musí projít všichni ze všech letů. Nám to zabralo přes půl hodiny. Tak aby vám letadlo neuletělo a výlet se hodně neprodražil.=)
Jo a může tu hodně foukat, tak si připravte outfit s čepicí. (Ten můj bude následovat.)


Do you want travel to Edinburgh? Let´s have some tips.=)
You can take bus to centre n. 100 (Airlink company), 4 pounds/single, 7/round; or you can choose another bus or train. Have sufficient time to get to the airport. There is very annoying and lengthy security checking.
Visit gallery - most of galleries and museums are free.
Wear a beanie. =) There could be very windy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

czech/slovak/english/french/spanish...any indo-european language....thanx for opinion