Veškeré blbosti zde spatřené jsou v duševním vlastnictví autorky. Za neoprávněné přivlastnění čehokoli vás stihne herpes a později si vás najde tlupa cvičených opic. Mají nabité banány.

neděle 24. srpna 2014

andalucía (1)




Trochu z mojí červencové dovolené na jihu Španělska. Cordoba je krásná, pokud ale uvažujete, že ji navštívíte, důrazně radím podzim, zimu nebo brzké jaro. Ta copánková čelenka, co mám na hlavě, není ani tolik fashion vychytávka jako nezbytná ochrana před nadměrným pocením. Prostě Cordoba je nádherná, ale uprostřed léta ji může navštívit jen sebevrah, takže pak velice rádi vysolíte 8 eur za vstup (studentský nevedou) do Mešity, kde je chládek a navíc je to samozřejmě jedna z nejzásadnějších památek, kvůli které se sem jezdí. Zchladit se můžete v kašně nebo studenými potůčky v zahradách Alcazaru (4 eura, moc pěkné, vřele doporučuji). A nikde se vstupy nedají platit kartou, což může být pro bezkontaktní cestovatele, jako jsem já, trochu problém.
Cordoba celá je takovou největší syntézou historie islámu a křesťanství v Evropě. Z Mešity je už dlouhá staletí kostel, uvnitř se mísí původní arabská výzdoba s katolickou okázalostí (jak můžete vidět na prvních fotkách), je to vlastně takovej mišmaš a kýč, jako když si uděláte pokoj s čínskou vázou, japonským nábytkem a do toho mrsknete lampu z Maroka (zdravím hrad Sychrov), ale stejně to má něco do sebe.

Doporučuje 4 z 5 cestovních koček.


pohled z Alcazaru

shorts: stradivarius, watch: fossil, shoes: next, bag: ck, top: dont remember

Mimochodem, tyhle šortky jsem sehnala samozřejmě ve slevách přímo ve Španělsku. Líbily se mi už na jaře na Kanárech za 20 eur, ale ještě víc se mi pak líbily za 10=))...a musím říct, že to byl ten nejlepší kup, ani nevím, co bych si tam bez nich počala. Do veder to nejlepší, jsou splývavý, vzdušný, příjemný na dotek (!:D), mají kapsy, vůbec v nich není vedro, i když jsou černý, a ještě se nemusíte bát si někam sednout, jako u bílých.

Čauky  mňauky.

4 komentáře:

  1. Tohle misto vypada hodne zajimave, podobny sortky jsem si koupila pred vyletem do rima protoze jsem nemela nic do veder a souhlasim nejlepsi volba!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D nejtěžší bylo rozhodnutí, jestli tyhle, kytičkovaný nebo se svělýma puntíkama...ale aspon jedny jsem musela mít!

      Vymazat
  2. Aaaa, konecne jsi zpatky! A hned s moji milovanou Andalusii. Zila jsem pul roku v Granade, v lete tam bylo 43 stupnu, masakr. Cordoba, Sevilla, Ronda, Nerja, Cadiz, je tam toho tolik k videni!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, v cordobě bylo tak nějak podobně:D
      v granadě i seville už jsem byla o pár let dřív a, pro většinu lidí asi dost nepochopitelně, mam radši granadu=)...uvažovala jsem kdysi i o erasmu tam, ale to bych nesměla bejt srábek a taky mě vyplašilo celkem chladný počasí přes zimu a absence topení v tamějších bytech
      cadiz jsme nestihli, chceme ho spojit někdy příště i s návštěvou portugalska...který miluju asi tak stejně jako španělsko (snad i trochu víc=))

      Vymazat

czech/slovak/english/french/spanish...any indo-european language....thanx for opinion