Veškeré blbosti zde spatřené jsou v duševním vlastnictví autorky. Za neoprávněné přivlastnění čehokoli vás stihne herpes a později si vás najde tlupa cvičených opic. Mají nabité banány.

pondělí 13. ledna 2014

Jak žijí blogerky (a proč to lidi tak sere)

Jupijou, už to tu dlouho nebylo, tak si jdeme zase trochu zahejtovat. Ale pozor, tentokrát to nebude (jen) o blogerkách, tentokrát budu střílet do vašich řad, do řad čtenářů.

Asi neřeknu žádnou lež, když napíšu, že komentáře jsou gró blogování. Vlastně pro ně to tady všichni děláme. (Kromě toho, že si chceme vylít dušičku.) Někteří chtějí vytvářet osvětovou činnost. Ale to je většinou taky brzo přejde. Ok, někteří (a je jich čím dál víc) zakládají blogy s vidinou free stuff všeho druhu, od ponožek, přes svetry až k bezkontaktnímu loupači banánů. Takhle to ale naštěstí většinou nechodí. Samozřejmě tu máme i přeborníky v přijímání čehokoli (ahoj Joll, žiješ ještě?), tomu se ale dneska věnovat nechci. Myslím, že o všech těch giveaways, Romwe a dalších jsem už napsala až až.

Za všechny komentáře jsem vděčná, hrozně ráda je čtu. Když na mailu rozklikávám nový komentář, klepe mi srdce vždy rychleji (čímž mi vlastně zkracujete život, ale i tak je čtu ráda). Z některých komentářů ale zůstává rozum stát (což není většinou případ u mě na blogu, vy, moje malá hrstka stálých, mi nejspíš rozumíte jako Pražáci Mozartovi). Nad čím žasnu, jsou komentáře u na blogu Pavlíny Jágrové. Jako neříkám, kolikrát jsem se přistihla, jak klikám rovnou na komentáře a nemůžu se dočkat, co tam anonymové zase vymysleli. Prostě mě to bavilo. Navíc ve většině jsem musela jejich kritice dát za pravdu.

Já ty nenávistný komentáře chápu, ale uvědomte si jednu zásadní věc. Jak žije taková blogerka? Typická blogerka (většinou ty se spoustou fotek a málem textu, oni vědí proč) je holka, navštěvující střední či nějakou oddechovou (soukromou) VŠ, živí ji rodiče, ale aby se neřeklo, má občas i nějakou tu brigádu nebo prácičku. Tudíž má na blogování čas. Netíží ji takové povrchní problémy světa jako zaplatit nájem, kolik zbude na jídlo, uvařit aspoň párkrát do týdne večeři. Proto může řešit vymazlený fotečky. A proto, když se jí líběj ty samý 36. kotníčkový boty, nemusí počítat, jestli vyjde do konce měsíce a přemýšlet, jestli ty samý boty s jinou sponou potřebuje. Prostě si je koupí. Může, chce, tak koupí.

Chápu, že tohle prostě musí spoustu lidí zákonitě štvát. Ale to je život. Neni spravedlivej. Někdo prostě má a někdo nemá. A kdo nemá, může se pokusit s tím něco udělat. Ale toho nedocílíte komentováním na blogu. Navíc ani vy nejste spravedliví. Ono se lehce nadává, že má zase novou kabelku ve výši měsíčního platu, a jak si to může dovolit. No, může a vo tom to je. Ale když vy kritizujete všechno. Když moc nakupuje, když naopak nakupuje málo a něco vidíme víckrát. Pak byste naopak chtěli vidět jednu věc ve více kombinacích. Co si z toho pak vybrat?

Co na Pavlíně vadí mně?
Vrátím se k výčitkám, které se v komentářích objevují. Nezastírám, že jí závidím, že se může jít každej den cournout po obchodech a klidně si přitom pokaždý koupit boty nebo svetr jako si jinej koupí rohlík. (Já nemám čas se jít ani každej den takhle projít.) Ale těžko někomu vyčítat, že je bohatej. Že poslední dobou nosí skoro to samý a je to nuda? No, možná je to nuda a nedostatek kreativity a možná je to naopak ustálení osobního stylu. Takže jediný, s čím musím souhlasit, jsou hrozný texty. Nic neříkající, nudný. Proč si mam číst: "dnes mám na sobě vínový rolák, který jsem si koupila v topshopu, černé skinny a moje nejoblíbenější černé kotníčkové boty"? Jsem snad slepá? Asi ne, jinak bych se nechodila podívat na fotky na fashion blog. Pavlíno, fakt nemáš nic lepšího, co čtenářům sdělit?

A samozřejmě předpokládám, že je to moc dlouhý a nikdo to nebude číst, ale potřebovala jsem si zase jednou vypsat a vyhejtovat tu svojí kočičí dušičku (a prokrastinovat, neasi).

Mňau.


pozn.: Jste blogerka a neodpovídáte popisu "typické blogerky"? Tak nejste typická blogerka a nehýkejte tu jak potrefená husa.

14 komentářů:

  1. Když jsem četla úvodní název článku, myslela jsem, že se zaměříš na všechny, né "jen" na Pavlínu, ale obecně s tebou souhlasím.
    Já nikomu nezávidím, takže mi je celkem jedno, kdo co a jak nosí. Ale co tímhle komentářem chci říct.
    Nevadí mi, že blogerky nosí drahé oblečení a používají nejdražší kosmetiku. Ale to, že absolutně neznají cenu peněz a tvrdí, že si na to všechno vlastně vydělali vlastním úsilím a těžkým odříkáním.
    Jsem z docela bohaté rodiny, řekla bych vyšší vrstvy, ano, mohla bych od rodičů s klidem dostávat kabelky LV, Céline atd..ale nedostávám. Mám docela studenou výchovu, u studia pracuji a i když mám v podstatě vše co potřebuji a někdy i víc. Nikdo mě nikdy nerozmazloval. Znám hodnotu peněz a nedovolila bych si napsat, že jsem si jen tak mimochodem koupila na procházce Prahou novou LV kabelku mimochodem už třetí.
    Líbí se mi Adélka Mazánková, která má noblesu a i když chodí do značkového oblečení oblečená od hlavy až k patě, je kouzelná a její pokora z blogu přímo tryská, možná to bude tím, že je to inteligentní holka. A to je na blogu sakra znát.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jééé, na tu hodnotu peněz jsem trochu zapomněla, to máš pravdu (to některým určitě chybí)

      pavlínu jsem vzala jako nejlepší příklad těch kritických komentářů, kdybych rozebrala všechny, to by fakt už nikdo nečet:D, tohle neni dizertačka, tak mi to snad odpustíš O=)...jedině, že bych to udělala na pokračování:D

      nemyslím si, že by z adély zrovna trýskala pokora, ale krásná a noblesní určitě je. její styl se mi moc líbí, vždycky se jdu pokochat (díky instagramu to je ted ještě lehčí=))

      Vymazat
  2. Mně je protivná a je mi fuk kolik má prachů když se neumí obléct:D

    OdpovědětVymazat
  3. Myslim, ze to treba brat tak, ze fashion blogy su predovsetkym o tych fotkach (preto by fotky mali mat urcitu kvalitu, ak tvoria gro blogu). Ocakavat od fashion blogerov nejake hodnotne texty? Naco. Je par vynimiek, ako safranu.
    Na Pavlinin blog nechodim, pre mna je to nuda.
    A zavist? Uz som dost stara na to, aby som vedela, ze nic v zivote nie je zadarmo a kazdy si zije zivot so svojimi problemami, ci je chudobny student alebo dobre situovana blogerka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. njn, ráda bych viděla, že za tou fotkou je i nějaká pozornost, pokud to tam nevidim, většinou to po nějaký době vzdam a nesleduju...na fashion blogy si chodím odpočinout, odreagovat se od práce, nečekám tu sáhodlouhý pojednání o historii krajkových límců (přes den se toho načtu až až, to bych si moc neodpočinula), ale náznak osobnosti by být mohl

      Vymazat
  4. Tak to by se ti moc líbilo zmíněnou slečnu blogerku potkávat po ránu v metru, jako to mám já :D ještěže to není denně, jinak bych se snad šla zahrabat, jelikož nemám 36 kotníkovejch bot, nešť... ale pro závistivce - skoro byste si jí ani nevšimli, na první pohled je to šedá myš, co se tváří kysele. Stejně jak na tom blogu :) Je to nuda nuda, šeď šeď...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. však já ji taky už kolikrát někde potkala=) nejčastěji kolem andělu a národky...ale vždycky jsem si všimla, jak je to pěkná holka...možná si umí nanášet dobře make up (což je pro mě magie:D), ale tvářičku má pěknou, ani ty vlasy mi nepřišly tak zničený, jako kolikrát na fotkách

      Vymazat
    2. btw. kdo nevypadá po ránu kysele;)

      Vymazat
    3. já vypadám kysele po ránu, v práci když pobíhám po akcích a třeba i některé ty blogerky potkám občas, to si musej myslet jak děsně kyselá osoba jsem (ne jsem jen otrávená z českého bulváru :). Jinak ale kyselá vůbec nejsem a když jdu v pátek z práce domů a vím, že mě čeká volnej víkend, tak jsem nejsladší osoba po sluncem :)) jinak si myslím, že hodnotné texty se dají napsat (osobně si třeba namyšleně o svých textem myslím, že mají docela hlavu a patu) a vůbec na fashion blogu se dá psát hezky, k věci, přidat nějaké tipy a triky :) třeba nika chic poslední dobou napíše pár vět, ale dává to celému článku šťávu! hodně blogerek to umí, Pavlína nejspíš ne, no tak možná ať jen fotí a nic nepíše a je to ...btw klidně se příště rozepiš víc, tyhlety témata ti jdou a myslím, že umíš uhodit na hlavičku.

      Vymazat
    4. jj, když nemáš co říct, neříkej nic (taky pak těžko může někdo kritizovat, že píšeš kraviny:D)

      když tak o tom přemýšlím, nejsem kyselá, asi jen když jsem zrovna dobře najedená (takže asi další dobrej důvod, proč si nechávat místo xichtu kočku)

      (btw. tvuj blog, tedy i texty, mám ráda, což je asi po takový době sledování evidentní :D)

      Vymazat
    5. jo, obličej má hezkej, to jí uznám, ale ten výraz... občas na ni narazím i odpoledne a vypadá stejně, takže to bude asi standard :) mě její styl prostě strašně nudí, nemůžu si pomoct, ale pokud někoho oslovuje, vůbec mu to neberu

      Vymazat
  5. Tak já jsem teprve dnes zjistila, kdo je Pavlína Jágrová a vlastně ani nevím, proč ji řešit :-) Styl vlastní veškerej žádnej a podobně outlooky najdu v každém frndím časopise. Navíc, holky přiznejme si, že to, co nosí není žádná drahá luxus móda, ale věci, které obzvlášť ve výprodeji koupíte za pár šupek. Nějak nemám dojem, že by jí kdokoliv měl něco závidět. Myslím, že každá vydělávají žena prostě musí vyřešit dilema, jestli pár drahých kousků nebo dvacet triček a topíků, které za tři měsíce budou tak na vytírání podlahy. A už vůbec nemluvě o tom, že normální holky mají dost jiných zájmů, zač utrácet (radši budu mít jen dvoje kalhoty a kobyla zateplenou pláštěnku než patery a kobylu s bolavejma zádama)... Tak já bych tyhle barbínky nechala žít :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no vida, a já brala vždycky koně jako takovej buržoustskej sport:D
      tak samo, že se to všechno dá pořídit levněji, nejraději nakupuju, když je v sekáči všechno za 20 (ale poslední dobou to neni, co bejvalo, naučilo se takhle sekáčovat už moc lidí)

      Vymazat

czech/slovak/english/french/spanish...any indo-european language....thanx for opinion