Veškeré blbosti zde spatřené jsou v duševním vlastnictví autorky. Za neoprávněné přivlastnění čehokoli vás stihne herpes a později si vás najde tlupa cvičených opic. Mají nabité banány.

pondělí 27. května 2013

Turkey: people

(Pozn.: všimněte si pravidelného střídání mužského a ženského elementu. Můj nejspíš první genderově vyváženěný post.)



Se skupinkou kolem téhle paní jsem se pustila do hovoru; resp. "hovoru", protože oni neuměli jinak než turecky, až na jednoho trochu mluvícího německy, moje německá slovní zásoba je však víc než chudá, vzhledem k tomu, že jsem se německy nikdy neučila. Ale i tak to bylo hrozně spontánní a příjemné. A pořád mě krmili nějakým asi ovocem, které doteď nevím, jak se jmenuje. :D




mustafa everywhere
Turci jsou velice přívětivý národ. Byla jsem příjemně překvapená, nebyli nijak zvlášť dotěrní, až na prodavače, ale i to se dá přežít. Navíc ani v jiných jižních státech nebudete mít stoprocentní klid, restaurační naháněče a přistěhovalce, co vás pořád budou na pláži budit a nabízet kdo ví co, najdete ve všech státech kolem středozemního moře a nejen tam. Tady na soukromé pláži nás nikdo neotravoval. 
A pokud sem jako žena pojedete s partnerem, vyhnete se přílišné pozornosti Turků všeho věku a užijete si velice příjemnou dovolenou. Teda pokud samozřejmě nepatříte k těm, co vyráží ve vlčích skupinách lačnících právě po té troše "pozornosti". K těm já rozhodně nepatřím, na druhou stranu si vždycky užívám pokec s místními. A dokonce jsem za celou dobu nestihla nikoho naštvat a zabřednout debatu o Kypru, protože si vážně myslím, že tohle Turci posrali a měli by ho vrátit.

Jinak než mě někdo začne poučovat. Vím, že Turecko je civilizovaná země a dokonce se už nějakou dobu pokouší dostat do EU (kam ovšem nepatří - no offense), ale přece jenom je to odlišná kultura od naší, ale i evropské, a jela jsem sem poprvé, proto jsem nevěděla, co můžu čekat. Určitě se ráda někdy vrátím.

Co vy a Turecko?

11 komentářů:

  1. Ja mam zatial velmi pozitivne skusenosti. Strasne milo ma prekvapilo, ako uzasne sa Turci spravaju k malym detom, zazili sme so synom aj trosku neprijemne situacie, ked nieco rozbil a podobne a ich pristup bol skvely (a nebolo to v hoteli, ale tykalo sa tu miestnych, s ktorymi sme sa nepoznali). Na zjednavanie a predavacov si treba zvyknut, niekomu je to krajne neprijemne, ale je to proste miestny folklor.
    Tesim sa, uz len par dni a ideme!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. užívej=) minimálně už kvůli tomu letošnímu počasí tady

      Vymazat
  2. Moc se mi líbí fotky smějících se lidí :) Já jsem v Turecku nikdy nebyla, ale každý koho znám a tuto zemi navštívil, měl jen pozitivní ohlasy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a hlavně se smějou sami od sebe...teda kromě prodavačů zmrzliny, ti to maj tak nějak v popisu práce:D

      Vymazat
  3. to tvý cestování ti závidim, ale konečně se dostane i na mě! už brzy!

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím s tím, že Turecko do EU nepatří...
    Jinak nejvíc mě zaujaly ty "preclíky", mňám!

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na ty jsem se vrhla hned, tedy ty spodní...hlavně tvarem mi připomínaly sladoučký kolečka, co jsem byla zvyklá kupovat a jíst v řecku na pláži=)...ty byly ale z měkkoučkýho koblihovýho těsta, tyhle byly tužší a nasáklý medem (nedá se to jíst bez ubrousku:D)...prostě skoro takový churro=)

      Vymazat
  5. Great blog!!! <3

    http://linde-lo.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  6. Hele, co ja bych te mela brat do kufru, kdyz ty si takto krasne cestujes :D Super super fotky. Akorat by me zajimalo, co si v novem svetle deni poslednich nekolika dnu o Turecku myslis ted?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. ten zbytek odpovědi jsem hodila k tobě=)

      hele o turecku si myslim pořád to samý...je to na muslimskou zemi velice civilizovanej stát, skoro evropskej, ale evropa to prostě není, už jen když beru v potaz zeměpisnou polohu...jedno město zemi nedělá (pokud to není městský stát:D)

      v istambulu protestujou proti přestavbě a bourání starých částí města, vysidlování jejich původních obyvatel a policie je za to mlátí. s protesty určitě souhlasím a takové jejich potírání do evropy určitě nepatří, je tu spousta faktorů, proč by turecko nemělo vstoupit do eu

      Vymazat

czech/slovak/english/french/spanish...any indo-european language....thanx for opinion