Veškeré blbosti zde spatřené jsou v duševním vlastnictví autorky. Za neoprávněné přivlastnění čehokoli vás stihne herpes a později si vás najde tlupa cvičených opic. Mají nabité banány.

úterý 29. května 2012

Módní značky v Česku

Chcete nosit džíny z Čech, nebo z Číny?

Zajímavá otázka, pomineme-li možnost, zda vůbec chcete džíny. Vycházím ze článku na markething.cz, který si určitě přečtěte. (http://www.markething.cz/vyzkum-chceme-dziny-z-ciny-nebo-z-cech)



Původ zboží většinu lidí zajímá, při koupi se však podle něho nerozhodují. Žádné velké překvapení. Český výrobek by upřednostnili jen pokud by nebyl dražší než cizí/čínský. To je ale kámen úrazu, jelikož výroba v Česku je výrazně dražší než v Číně.

Co se týká znalosti modních značek, Češi znají převážně sportovní značky. Vzpomínané jsou Bushman, Rejoice, Alpine pro, Jitex, Kara, Jitex, OP Prostějov, Blažek, Hannah. To odpovídá oblíbenosti sportovní módy v ulicích, tj. nejnošenější kombinace džíny-triko-tenisky-lyžařská bunda. I z tohoto pohledu se zdá být výzkum opravdu reprezentativní.

Nu, a tady se trochu zastavíme. Na tváři se mi objevil lehký úsměv, když jsem v článku uviděla obrázek Rejoice s popisem, že se jedná o českou klasiku. No, ano, v ulicích je to opravdu klasika, až na to, že kostičkový rejoicky se hodí akorát tak na výlet do lesa nebo do hor. Je s politováním, že ve výčtu vyslovených značek se neobjeví ani Pietro Filipi. Nebo aspoň Botas, znovuzrozený 66 jsou pěkný a je to přece taky sportovní. Každý si ještě pamatuje OP Prostějov, škoda, že takhle firma už je minulostí. Na jednu stranu je určitě dobře, že lidé znají nějaké české značky a že je někteří za určitých podmínek preferují před cizími, jen je škoda, že zde není nálada a vůle podporovat např. tvorbu mladých autorů nebo prostředí pro luxusní modu.

Ale možná jsem jen hrozně povrchní a všichni bychom měli navlíct rejoicky, vestu z bushmana a prestižky a vyrazit vzhůru do ulic, styl-nestyl, hlavně když je to pohodlný. Nebo ne? Co myslíte? Je pro vás důležitá cedulka made in? Pokud máte možnost, rozhodnete se pro český výrobek? A nosíte rejoicky?:D

yow

13 komentářů:

  1. Na cedulky se nedívám, víc mě spíš zajímá kvalita látky, střihu, prošívání atd. Tady je to strašně těžké - v kamenných obchodech se začínají objevovat takové šmejdy Made in Bangladéš.., že už se mi ani nevyplatí se rozčilovat :DD A tak nosím pořád to samé dokola, dokud se to na mě nerozpadne :DD
    Vyhrajte parfém od Lanvin! 1st Giveway

    OdpovědětVymazat
  2. Už se začínám orientovat podle plánu - sportovní oblečení od českých firem a elegantní módu od českých návrhářů nebo oblečení, kde tou koupí něco podpořím. Pokud chci nakupovat levně, nepůjdu na tržnici nebo H&M ale do sekáče, kde jsou často kvalitní značky za cenu, ze který omdlívám v dobrém slova smyslu, a jestli někoho štve, že tam je třeba díra malá na nějakým místě, tak neni nic jednoduššího než jí zašít.
    Ale Rejoice mi sere :D ty kalhoty člověk pozná tak rychle že to uplně ztrácí punc originality. Moje učitelka angličtiny na střední nosila jenom věci od Rejoice. V zimě jsem nosila kalhoty od klimatexu a byla jsem jedna z mála holek, která si nestěžovala na zimu. Ale proč bych měla nosit funkční oblečení, když nepotřebuji být v létě funkční? Proč nosit sportovní když nejdu sportovat nebo outdoor když jdu do školy? Jasně že je to pohodlný, ale proč si to oblečení ničit v podmínkách, který pro ně nejsou určený.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. klimatex=) to mi vždycky vyvolá retro socíkový reklamy=)
      třeba chtěj bejt multifunkční=)

      Vymazat
    2. To bylo s céčkem ne? (jiná firma nebo po socíku už nebylo třeba vypadat tolik světově? docela paradox :D)
      a nechtěj být multifunkční, ne, nikdy, nepřiznám, já vím že píšou každodenní použití, ale na každodenní použití jsou tepláky a nestojí to přes ticku

      Vymazat
  3. Kdyby mi to dovolovala peněženka, klidně bych nakupovala jen českou módu, máme opravdu šikovné návrháře a mnoho značek je nadčasových, avšak se za to musí i připlatit :-/ Občas však české výrobky podpořím a mám z toho velkou radost :-) Nedávno jsem objevila tyto nové tvůrce a cenově jsou i přijatelní: Morrows a Farmers, doporučuji :-)

    http://mamou-stylove.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. No, možná bych se měla trošinku stydět, ale mně na značce ani na zemi původu vůbec nezáleží. Prostě se vždycky do nějakého kusu oblečení tak zblázním, že jeho původ mi je úplně někde :D.

    OdpovědětVymazat
  5. Jak bylo zmińováno asi je lepší se zaměřit na materiál, styl šití, střih ..ať je to odkud chce : )
    Možná kdyby tam psaly Made in Italy a nebyla by to to pravda, bylo by to pro Tebe příjemnější ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě nebylo, víceméně jen tlumočím výsledky toho výzkumu, osobně upřednostnuji materiál a střih, a to i před značkou

      Vymazat
  6. Ahoj, zvu tě ke mně na giveaway :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já nosím zásadně sekáč. Na cedulky koukám, Made in China/Laos/Kambodža/Bangladéš se snažím nekupovat, ale stejně mi nepřijde, že bych tím nekoupením nějak pomohla české ekonomice. Není problém, když si to řekne jedna kráva jako já. Problém je, když si to říkají všichni..
    Většinou jsou ty cedulky s původem ustříhané, ale i tak je dobře poznat, odkud co pochází - nakupuju hlavně podle materiálů.

    (Mimochodem - mám šaty čínského střihu Made in china, teď jsem si na ně vzpomněla. Ale říkám si, kdo jinej by to měl šít, než Číňani? Já vím, hrozné podmínky práce, šijou to malé děti... , ale čínské šaty šité v ČR/Anglii/USA/Francii by mi nějak nedávaly smysl.)

    OdpovědětVymazat
  8. Já vůbec nevěděla, že je Rejoice česká značka! Na hory mi připadají hezké, ale oblíbenost do ulic taky nechápu (ale už léta uvažuji, že si nějaké pořídím na focení kytek v lese, moje maskáče už zemřely). Jako první mě napadla právě Pietro Filipi, pak OP. Každopádně zajímavý průzkumný článek... Veronika

    OdpovědětVymazat
  9. Kašlu na made in, je mi fuk, jestli je to bio a eko. Chci se líbit a když se budu líbit v šatech, který šila dvanáctiletá Číňanka (z těch, co mě za to odsouděj, ať hodí kamenem každej, kdo něco udělal pro to, aby ta holka šla místo do fabriky do školy), tak si je oblíknu a půjdu s hlavou vztyčenou.

    Co se povzdechu nad koncem OP týče, u Bosse mají řekla bych lepší kostýmky a dají se sehnat v podstatě za hubičku (poměr cena/kalita) ;)

    OdpovědětVymazat

czech/slovak/english/french/spanish...any indo-european language....thanx for opinion